Vitamin C je pro člověka nepostradatelný a jeho nedostatek může mít závažné zdravotní následky. Jaká je optimální forma umožňující zajistit dostatečné zásobení těla tímto vitaminem? A jak můžeme zjistit, zda vitaminu C máme v těle dostatek? O tom se dočtete v našem článku.
Vitamin C v kostce
Řada důležitých funkcí našeho těla je závislá na dostatečném zásobení vitaminem C (kyselinou askorbovou). Tuto látku si lidský organismus – na rozdíl od většiny zvířat – neumí vyrobit. Je to následek dávné genetické mutace, která postihla před desítkami miliony let evoluční předky člověka a některé další savce. Následkem této mutace není člověk vybaven jedním z enzymů, které jsou pro tvorbu vitaminu C potřebné. Proč k této změně během evoluce došlo, není dosud zcela jasné. Skutečností ale zůstává, že vitamin C je bezpodmínečně nutný pro řadu životně důležitých funkcí.
Je potřebný pro normální funkci imunitního a nervového systému, k zajištění normálních funkcí psychiky, k antioxidační ochraně buněk před oxidačním stresem, ke snížení míry únavy a vyčerpání, ke zvýšení vstřebávání železa z potravy a také k normální tvorbě kolagenu, potřebného ke správné funkci cév, kostí, chrupavek, kůže, dásní a zubů. Nejvíc si jej pro zajištění svých funkcí „berou“ buňky imunitního a nervového systému (koncentrace vitaminu v těchto buňkách je mnohonásobně vyšší než v krvi).
Nejznámějším historickým dokladem jeho nedostatku jsou kurděje, které kdysi postihovaly námořníky při jednostranné stravě. Ze stejných důvodů se ale tato zdánlivě dávná nemoc objevuje ještě dnes!
Problém vstřebávání
Z významu vitaminu C vyplývá, že pro naše tělo je životně důležité zajistit si jeho dostatečný příjem. Základním zdrojem céčka by měla být strava, především ovoce a zelenina, ale jak ukázal výzkum, i v rozvinutých zemích má překvapivě mnoho lidí tohoto vitaminu nedostatek. Proto je vhodné chybějící vitamin doplňovat, přijímat jej v podobě kvalitních a s rozmyslem vybraných doplňků stravy. Vitaminových přípravků je na trhu mnoho a mají různou formu. Právě jejich forma je důležitá a je třeba jí při výběru doplňků věnovat pozornost, protože na ní může záležet, kolik z podaného množství náš organismus vstřebá a využije ve svůj prospěch.
Vstřebávání běžných forem vitaminu C (například tablet), které jsou rozpustné ve vodě, má určité omezení, které je dáno tím, že k jejich přenosu ze střeva do krve je třeba zprostředkování specializovanými molekulami, tzv. střevními transportéry. Kapacita těchto transportérů je omezená, a pokud podané množství vitaminu tuto kapacitu překročí, zůstane zbylý vitamin ve střevě a je vyloučen stolicí, případně se chemicky proměňuje, což může mít nepříjemné následky. Navíc, jak ukázal nedávný výzkum, tyto transportní molekuly mohou být u řady lidí následkem určité genetické poruchy nefunkční, což může vést k výrazné poruše vstřebávání. K tomu, aby se mohly vstřebat vyšší dávky, je vhodná nová, lipozomální forma vitaminu C, která uvedené transportéry ke vstřebávání nepotřebuje.
Co je lipozom?
Technologie používaná při výrobě lipozomálního vitaminu C je obvykle založena na uzavření vitaminu do mikroskopických fosfolipidových kuliček, případně jiným spojením fosfolipidů a vitaminu. Fosfolipidy jsou látky tělu vlastní, jsou součástí buněčných membrán. Střevními buňkami je obal lipozomu vnímán jinak než „nekrytý“ vitamin C a vstřebávání lipozomů do krve není omezováno střevními transportéry, které limitují vstřebávání běžných perorálních forem.
Na rozdíl od běžných forem vitaminu C se lipozomální forma absorbuje dvojí cestou: je vychytáván prostřednictvím M-buněk střevní sliznice (které jsou součástí slizničního imunitního systému) a kromě toho i prostřednictvím dalšího typu střevních buněk, tzv. enterocytů, které vitamin předávají do lymfatického systému, odkud přechází do krve. Tento výhodný dvojitý způsob vstřebávání lipozomální formy zajišťuje podstatně vyšší hladinu vitaminu C v organismu, než je tomu u standardních vitaminových přípravků.
Výhody lipozomální technologie
Pro vstřebávání a účinnost vitaminu C přináší lipozomální forma značné výhody. Jak už bylo uvedeno, díky svému fosfolipidovému povrchu je vnímána střevními buňkami jako tělu vlastní a její vstřebávání není omezováno transportními molekulami. Lepší vstřebávání lipozomální formy vitaminu C bylo prokázáno v klinických studiích.
Díky vyšší dosažené hladině v krvi umožňuje lipozomální forma dosáhnout podstatně vyšší koncentrace v krvi a tím i větší nabídky pro cílové buňky různých systémů. Postupně se vitamin z lipozomu v organismu uvolňuje a dostává se do cílových buněk, například imunitního, pohybového a nervového systému, kde může působit. Výsledkem je dosažení vyšší účinnosti pro zlepšení všech funkcí, které vitamin C zajišťuje. Trvání zvýšených hladin v krvi je také delší než u běžných forem, a je tedy i delší doba, po kterou mohou buňky z krve vitamin čerpat. K výhodám lipozomální formy patří i ochrana střeva před oxaláty (šťavelany), které se po podání větších dávek běžných forem vitaminu mohou ve střevě tvořit a dráždit střevo.
Výskyt nedostatku vitaminu C
Je známo, že nedostatečná hladina vitaminu C v těle vede ke zvýšenému riziku řady onemocnění, nejčastěji (vzhledem k významu vitaminu C pro imunitu) infekčních, ale i kardiovaskulárních, zvyšuje se i riziko dalších závažných chorob. Navíc se při jakémkoli onemocnění spotřebuje na zvýšenou aktivitu imunitního systému další vitamin C, což vede k dalšímu poklesu jeho zásob. Jak ukázal výzkum, i lidé v rozvinutých a bohatších zemích mají často nedostatečnou hladinu vitaminu C v organismu. Výskyt snížené hladiny (označované jako deficit či hypovitaminóza) není omezen na rozvojové oblasti, například Jižní Ameriku, Asii a Afriku, kde je ovšem deficit velmi rozšířený. Například v Ekvádoru má deficit 60 % populace, v Ugandě dokonce 70 % populace.
Nedostatek vitaminu C je obvykle spojen se zvýšeným výskytem různých onemocnění, například poruch imunity jako jsou infekční o nemocnění, alergie či autoimunitní choroby. Řada studií však ukázala, že deficit vitaminu C je poměrně častý i v rozvinutých zemích, přestože zásady zdravé výživy jsou obecně známy a na trhu je dostatek potravin s obsahem tohoto vitaminu. Přesto průzkum ukázal, že přibližně 20 % populace v Evropě nepřijímá dostatečné množství vitaminu C. Důvodů je víc, od ekonomických po chybné stravovací návyky včetně některých extrémních diet. Proto je důležité vědět, jak na tom z hlediska zásobení organismu vitaminem jsme.
Jak zjistit, zda máme dost céčka?
Laboratorní měření hladiny vitaminu C v krvi je nákladné a technicky náročné, proto se běžně neprovádí. Existuje ale způsob, jak můžeme orientačně zjistit, jak je náš organismus vitaminem C zásoben. Mohou nám pomoci detekčních proužky pro určení koncentrace vitaminu C v moči. Tato metoda je založena na barevném indikátoru, který na proužku reaguje po kontaktu s močí změnou barvy. Výsledný odstín se porovná s barevnou stupnicí, na které jsou označeny odpovídající hodnoty koncentrací vitaminu C v moči. Na stupnici je vyznačena žlutou barvou normální hodnota: 100 g/dl (gramů/decilitr) a vyšší; snížené hodnoty jsou označeny různými odstíny zelené až po modrozelenou barvu (50, 20, 10, 1 g/dl). Zjištěná koncentrace vitaminu C v moči podává orientační informaci o jeho případném nedostatku v organismu a míře závažnosti tohoto deficitu. V České republice jsou tyto detekční proužky dostupné pod označením Uro C-Kontrol jako součást balení lipozomálních přípravků Lipo C Askor.
Jak reagovat na výsledek testu?
Na základě výsledků orientačního stanovení hladiny vitaminu C v moči lze vitamin racionálně dávkovat. Pokud nám vychází normální hodnoty, pokračujeme v příjmu v takové míře, jak jsme zvyklí, při snížených hodnotách vitaminu C v moči dávkování zvýšíme a dále kontrolujeme pomocí proužků koncentraci v moči až do chvíle, kdy jsou naměřené hodnoty v normě. Připomínáme, že pro doplňování vitaminu C je výhodná forma s lipozomálním vstřebáváním. Příkladem lipozomálních přípravků jsou doplňky stravy Lipo C Askor, v jejichž balení jsou i zmíněné detekční proužky Uro C-Kontrol.
Tyto přípravky mají navíc tu výhodu, že obsahují kromě lipozomálního vitaminu C ještě extrakt ze šípků, který díky obsaženým flavonoidům brání oxidaci vitaminu, a udržují jej tak v aktivní formě a zvyšují jeho stabilitu. Mezi další látky, obsažené v extraktu patří vitamin A, E, K, vitaminy skupiny B, z minerálů vápník, železo, hořčík, dále polyfenoly a karotenoidy. Extrakt ze šípku doplňuje účinky vitaminu C svým prospěšným působením na obranyschopnost organismu a tím, že přispívá k normální funkci dýchacího systému, trávicího systému a ledvin.
Přípravky Lipo C Askor jsou k dispozici v těchto variantách: Lipo C Askor Forte kapsle v balení po 120 nebo 60 kapslích (tato forma je vhodná pro dospívající a dospělé) a Lipo C Askor Junior (tekutá forma vhodná pro děti). Všechna balení obsahují i detekční proužky Uro C-Kontrol pro stanovení hladiny vitaminu C v moči, což umožňuje cílené a přiměřené dávkování přípravků. Další informace najdete na: https://www.jakdelezit.cz/.
Text byl připraven ve spolupráci se společností InPharm, která kromě přípravků řady Lipo C Askor nabízí i další doplňky stravy.